Mlečne dobrote


Pri nas lahko dobite sveže surovo mleko, ki je odlično za  izdelovanje najrazličnejših mlečnih izdelkov, kot so npr. maslo, smetana, kislo mleko, sir in seveda kvalitetna domača skuta. Iz našega  mleka si lahko pričarate čudovite mlečne dobrote, ki vam bodo polepšale dan.

RECEPTI:

Sveže, naravno mleko pustimo na toplem mestu v lončeni posodi. V roku 48 ur se bo mleko samo skisalo in bo primerno za osvežitev. Če želimo proces kisanja pospešiti ali pripraviti več kislega mleka naenkrat, lahko kupimo v trgovini kislo mleko, katerega pol litra vlijmo v 3 litre svežega mleka. Vsebino postavimo na toplo mesto in prej kot v enem dnevu bomo dobili kislo mleko. Kislo mleko nato postavimo v hladilnik. Za osvežitev nam bo na voljo približno naslednja dva dneva, če ga ne bomo porabili, pa iz njega naredimo sveži sir oziroma domače skuto.

Kislo mleko (1 liter) prelijemo z enako količino (1 litrom) vrele vode. Ko se vsebina dobro ohladi, jo odcedimo skozi gazo ali gosto mrežo. Skuta je po odcejanju pripravljena za uporabo.

Domače, sveže, surovo mleko enostavno pustimo mirovati na hladnem približno 24 ur. Na površini mleka nastane plast smetane, katero poberemo jo s pomočjo žlice. Iz sladke smetane lahko naredimo stepeno smetano ali pa jo enostavno postrežemo h kavi. Primerna je tudi za pripravo raznih sladic. Tako sladko kot kislo smetano lahko uporabljamo pri sami kuhi in sicer kot začimba - dovolj je žlica ali dve. Preostanek smetane preprosto hranimo na hladnem v dobro zaprti posodi.

Podobno kot sladko smetano, pridobivam kislo smetano, le da tu posnemamo smetano iz kislega mleka.

Smetano pustimo stati v primerno toplem prostoru, da mlečne bakterije spremenijo mlečni sladkor v kislino. Prej tekoča sladka smetana postane gosta. Le-to zlijemo v mešalec. Ko se maščobne kroglice iz smetane naredijo za lešnik velike, odlijemo pinjenec in na  kepice nalijemo mrzlo vodo, da se izperejo. Maslo nato dobro pregnetemo, s čimer iztisnemo tekočino. Lepo oblikovano domače maslo  shranimo v hladilnik. Iz sladke smetane delamo čajno maslo, iz kisle smetane pa presno maslo. Če primešamo maslu še poper, žlico gorčice, žlico limoninega soka, pol žličke sesekljanega peteršilja in malo sesekljanega drobnjaka, lahko naredimo ZELIŠČNO MASLO. Le tega oblikujemo in postavimo v hladilnik.  

2,5 dcl masla
2,5 dcl sladkorja
1,25 dcl mleka
5 dcl mleka v prahu
Zmleti orehi

Zmešamo mleko, maslo in sladkor ter kuhamo, dokler se vse sestavine ne razstopijo. Počakamo, da se zmes malo ohladi, potem pa dodamo mleko v prahu in orehe. Ko se zmes strdi, jo položimo na pladenj in narežemo na želene oblike ali zvaljamo v kroglice.

Za pripravo testa potrebujemo:
500 ml ajdove moke
500 ml vode
sol
1 jajce
pšenična bela moka

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, nato pa jo do mlačnega ohladimo. Dodamo ji jajce in toliko pšenične moke, da lahko zgnetemo gladko testo. Testo nato razvaljamo.

Za pripravo nadeva potrebujemo:
500 g polnomastne domače skute
2 jajci
sol
4 žlice domače kisle smetane

V posodici zmešamo skuto, jajci, sol in kislo smetano. Z nadevom namažemo testo in ga zvijemo.
Položimo ga na mokro krpo, ki smo jo potresli z drobtinami. Štruklje kuhamo 30 minut v slani vodi.

Izbrano sezonsko sadje npr. jagode, maline,češnje, borovnice, jabolka, banane,... operemo in stresemo v posodo. Dodamo 1 liter mleka in sladkor po želji. Vse skupaj zmiksamo z mešalnikom, prelijemo v kozarce in ohlajeno ponudimo.

        info@kmetija-cretnik.si                                                                                                                            2014 Kmetija Čretnik. Vse pravice pridržane.
         info@kmetija-cretnik.si                                                                                                                                                                        2014 Kmetija Čretnik. Vse pravice pridržane.
         info@kmetija-cretnik.si                                                                                                                                                                        2014 Kmetija Čretnik. Vse pravice pridržane.