Mleko


Mleko in mlečni izdelki sodijo med osnovne skupine živil, ki naj bi jih ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, uživali vsak dan. Prehranski strokovnjaki priporočajo dnevne količine zaužitega mleka in mlečnih izdelkov po katerih naj bi odrasel človek dnevno popil vsaj 3 dl mleka (otroci do 6 dl), lahko v obliki navadnega jogurta (3 dl) ali pa skute (100 g).

Za prehranske strokovnjake je mleko idealna hrana, saj vsebuje skoraj vsa življenjsko pomembna hranila. Sestavljeno je iz vode-87,5%, maščobe 3,5%, mlečnega sladkorja 7,4%, beljakovin 3,6% in mineralnih soli 0,7%. Mlečna maščoba vsebuje tudi nekaj zelo pomembnih vitaminov kot so; A, D, E, določeno količino vitamina B1-(aneurin), B2-(riboflavin) in vitamina C-(askorbinska kislina). Mleko živali predelujejo v različne mlečne izdelke. To so denimo smetana, kislo mleko, maslo, jogurt, skuta, sir, sladoled, sirotka.

Sveže, surovo mleko pa je tisto mleko, ki ni obdelano z nobenim drugim postopkom, razen s filtracijo in ohlajanjem na temperaturo pod 4° C. Surovo mleko v našem telesu deluje bazično in je že samo s tem vir zdravja. Če mleku nič ne dodamo in nič ne odvzamemo, spada tudi med najpomembnejša varovalna živila. Sveže mleko je varno in zdravo, pomembno za pravilen razvoj otrok. Maščobe in laktoza sta vir energije, beljakovine, lacij in fosfor pa gradbeni elementi telesa. Z vitamini v mleku se borimo proti boleznim, s kalcijem pa za zdrave kosti in zobe. Potrebujemo ga tudi za ohranjanje normalnega srčnega ritma, za normalno delovanje mišic in živčevja, ohranjanju intelektualnih sposobnosti ter pri strjevanju krvi.

Zato na naši kmetiji pridelamo visokokakovostno surovo mleko. Naše krave so krmljene s suho krmo, silažo in žiti. Mleko je kakovostno neoporečno, zato skrbimo z uravnoteženo naravno prehrano živine ter visokimi higienskimi standardi molže in hranjenja mleka, kar dokazujejo redne laboratorijske analize.
Takšno mleko je odlično za samostojno uživanje, prav tako pa je zaradi neobdelanosti idealno če se želite sami poizkusiti v pripravi raznovrstnih mlečnih izdelkov.

Sveže mleko proti astmi in alergijam
Najnovejša evropska raziskava je pokazala, da sveže mleko zdravi astmo in alergije.
Avtor študije dr. Marco Waser je dejal, da je raziskava pokazala, da so vsi otroci, ki so uživali sveže, nepasterilizirano mleko, odpornejši na astmo in alergije. Prednosti uživanja mleka so še očitnejše pri otrocih, ki so pili sveže mleko še pred prvim letom starosti.

        info@kmetija-cretnik.si                                                                                                                            2014 Kmetija Čretnik. Vse pravice pridržane.
         info@kmetija-cretnik.si                                                                                                                                                                        2014 Kmetija Čretnik. Vse pravice pridržane.